PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.

5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.
Bagaimana cara merindui nabi?
Salam Maulidur Rasul. Mengingati Rasulullah SAW dan merindui Baginda... Selalulah kita berselawat kepada Nabi kita, Muhammad SAW. Sumber : Fanpage Lembaga Zakat Selangor.
Apa perlu kita buat sempena menyambut Sambutan Maulidur Rasul?
Mari kita amalkan 5 panduan sempena menyambut Maulidur Rasul di bawah ini supaya sempena Hari Sambutan Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W lebih bermakna dan mendapat lebih keberkatan.
Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul.
1) Banyakkan berselawat kepada Junjungan Mulia, Nabi Muhammad S.A.W. 
Berselawat tak semestinya semasa berarak sahaja dan tak semestinya semasa program Maulidur Rasul sahaja. Di waktu-waktu santai tak buat apa-apa pun boleh berselawat. Besar pahalanya tau...

Contoh selawat nabi sempena kelahiran Baginda Nabi Muhammad S.A.W :

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ 

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا 
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ 
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا 
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ 

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ 
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ 
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي 
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ 

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد 
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ 
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد 
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ 

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد 
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ 
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد 
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ 

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ 
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ 
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ 
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ 

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى 
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ 
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا 
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ 

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد 
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ 
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد 
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Hadith berselawat.
"Sesungguhnya Orang Yang paling dekat denganku pada Hari Qiamat adalah orang yang paling banyak berselawat kepadaku". Hadith An-Nasai dan Ibnu Hibban. Sumber : WhatsApp dari pelanggan Dunia Niaga ieta Enterprise.
2) Berarak dan berselawatlah dalam keadaan menjaga adab dan aurat juga perilaku.
Berarak sambil berselawat bukan sekadar bersepanduk dan berselawat dengan menjerit dengan bangganya mengelilingi kawasan tertentu tetapi selepas itu, bersukaria bertepuk tampar tak kira jantina. Sila jaga batasan aurat dan budi bahasa kita sebagai manusia Muslim. Perempuan, aurat kita bukan sekadar bertudung tetapi lirikan mata dibiarkan menggoda. Jaga ya.

3) Jaga pergaulan.
Perarakan Maulidur Rasul usah dicemari dengan pergaulan bebas tanpa mengenal batasan mahram. Jaga juga tu ya.

4) Buang sifat-sifat mazmumah.
Hadith kewajipan menutup aib saudara Muslim yang lain.
Sesiapa yang menutup aib saudara Muslimnya maka Allah akan menutup aibnya di akhirat. Hadith Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.
Antara sifat mazmumah ialah mengumpat a.k.a bergosip. Dah berkumpul pasti ada terpandang kan, kejelikan orang lain? Diam... Istighfar banyak-banyak. Cuba kikis  perasaan nak mengata orang lain.


5) Bantulah mereka yang memerlukan
Itu lebih baik dari membiarkan jiran di sebelah rumah kelaparan sedangkan kita asyik berselawat dan berkumpul demi meraih kejohanan sepanduk hebat, demi meraih kemenangan kumpulan mana berselawat terhebat dan sebagainya lagi.

Moga 5 Panduan Menyambut Sambutan Maulidur Rasul ini bermanfaat buat kita semua. Peringatan juga buat diri saya. Renung-renungkan dan selamat beramal. Maaf Zahir dan Batin... ^__^
Bingkisan hati nurani.
Jika kita berbuat baik, In Shaa Allah akan Allah hadirkan insan² yang baik juga untuk kita. Pelangi itu tidak selalunya indah dan tak secerah meganya karma cakerawala.... Instagram Blogger ieta Mat Sa'ad.
Nota : Kenapa saya kurang blogwalking? Saya blogwalking hanya dari fon yang selalu hang. Bila hang, jadi lembap loading segala. Saya hanya mampu taip dari fon kala lapang dan auto share sahaja. PC masih rosak.
Kenapa saya kurang komen dalam entri blog saya? Seperti sebab di atas dan saya berblogging secara sambilan sahaja. Masa saya lebih kepada kerjaya utama saya sebagai guru. 
Saya juga berniaga. Jadi tumpuan saya lebih kepada kerjaya dan perniagaan sambilan saya. Keutamaan saya yang utama adalah keluarga saya. 
Selamat menyambut Maulidur Rasul. Selamat bercuti semua. Maaf yang singgah blog belum dapat saya berkunjung semula... 
Terima kasih sudi membaca, menimba ilmu atau pengalaman dan sedikit perkongsian dari saya di blog Kisah Cikgu ieta ni. Saya tak hebat mana. Allah lebih hebat.
SHARE

Cikgu ieta Sales Person Ebook Saka Sifu AjimAura (ID : 3)

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 orang yang sudi komen:

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *