PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

RESEPI KUIH SERI AYU KUIH TRADISIONAL MELAYU

RESEPI KUIH SERI AYU
Kuih Seri Ayu kuih tradisional Melayu
Kredit gambar dan resepi kepada Pn. Salmiah Saad.
Nak tahu? Dulu masa saya di sekolah Pondok, saya pernah belajar buat Kuih Seri Ayu ni. Saya juga ada belajar buat baju kurung, baju kebaya dan jubah lelaki. Tpi dah lama tinggal... lupa la. Rugi rasa. Ni tiba-tiba pula Pn. Salmiah Saad whatsapp resepi kuih Ser Ayu. Ha apa lagi, terus je saya share ke instagram.

Kuih Seri Ayu ni, salah satu daripada kuih-muih tradisional tau. Kalau kena cara membuatnya Masyaa Allah... Lembut, gebu dan sedap... Kalau tak kena gayanya, jadi keras. Siapa tak ada gigi, jenuhla nak makan... hehe..
Kuih Seri Ayu
Kuih Seri Ayu memang sedap jika kena cara memasaknya.
Bahan-bahan Kuih Seri Ayu ni mudah sahaja tau. Nak buatnya pun mudah. Nak dengan tak nak je. Tak membuang masa lagi, meh baca apa bahan dan bagaimana memasak Kuih Seri Ayu ni.

Bahan-bahan Kuih Seri Ayu (Untuk 25 ke 30 biji).
  1. 2 biji telur 
  2. 1 cawan gula 
  3. 2 cawan tepung gandum 
  4. 1 cawan santan 
  5. 1 sudu kecil ovellete 
  6. 1 sudu kecil perisa pandan 
  7. Pewarna hijau 
  8. Kelapa parut (putih) campur dengan sedikit tepung jagung dan garam.

Nota : Boleh juga ganti tepung gandum kepada tepung ubi.

5 langkah mudah memasak Kuih Seri Ayu.
  1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi.
  2. Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati.
  3. Isikan separuh  kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 15 minit.
  4. Setelah 10 minit, buka penutup pengukus dan lapkan penutup pengukus supaya air wap tidak menitik ke permukaan kuih .
  5. Kukus lagi 5 minit dan  lapkan wap air pada penutup pengukus.

Nota : Tak buka penutup pun tak mengapa.

Selamat mencuba Resepi Kuih Seri Ayu ni tau.

Jemput follow dan like Instagram kisahcikguieta dan instagram blogshop dunianiagaietaenterprise. Terima kasih ya ^__^

SHARE

Kisah Cikgu ieta

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 orang yang sudi komen:

  1. senang je bahan2. nak try la nanti. sedap kuih nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Puan Roziah. Dah jadi nanti share gambar di fan page blog Kisah Cikgu ieta ya :)

      Delete
  2. alah sedpnya tengok kuih ni kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap Yanie... lembut gebas gebus gitu...

      Delete
  3. aaaaaaa qila suka yg ni uhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila masak. hehe... Terima kasih Aqilah sudi berkunjung dan komen :)

      Delete
  4. Kuih favourite! ^^ Thanks for sharing the recipe kak :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Betul tu Cikgu Maria. Kuih ni memang sedap. Belum jumpa lagi di K.L yang lembut gebu macam ni.

      Delete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

EMAIL CADANGAN ATAU PERTANYAAN ANDA DI SINI

Name

Email *

Message *