17 May 2016

SEVEN MAIN CAUSES OF BABY DUMPING AMONG TEENAGERS IN KUALA LUMPUR

Assalamu'alaikum.

SEVEN MAIN CAUSES OF BABY DUMPING AMONG TEENAGERS IN KUALA LUMPUR is a part of my group survey and report about Baby Dumping Among Teenagers in Kuala Lumpur for our English Language subject. 

08 May 2016

HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.

HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.
HIDUPLAH DENGAN MENGGUNAKAN AKAL.
Ingat ya... ^__^
E-mail dari pembaca Blog.
Ahmad mempunyai enam (6) orang anak. Isterinya Rokiah, bekerja sebagai guru dan berniaga secara sambilan untuk membantu Ahmad menampung kos perbelanjaan mereka sekeluarga. Jika dicampur gaji kedua mereka, pendapatan ada lah, dalam RM7K.

Dengan kos sara hidup, perbelanjaan empat orang anak yang bersekolah, yuran bulanan TASKA dan Tadika sebanyak RM790.00 dan bil elektrik yang semakin melambung, RM7K bukanlah nilai yang boleh dibanggakan.

Apa pun, isteri Ahmad seorang yang bijak berbelanja. Wang hasil perniagaan yang walaupun tidak seberapa untungnya, hanya dapat pulang modal, dapat juga wang hasil perniagaannya diketepikan setiap bulan.

Niat isteri tidak kesampaian.
Pernah isteri Ahmad berniat wang perniagaan akan disimpan dan dibuat modal pusingan perniagaan tetapi tidak berhasil kerana beras dan keperluan makanan utama mereka habis dan wang gaji Ahmad juga kehabisan. Waktu itu, bertarikh 7 hari bulan. Selepas itu, fahamlah isteri Ahmad, beliau perlu meneruskan perniagaan kecil-kecilan secara sambilan itu, demi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

Seringkali berlaku, setiap 7 hari bulan, wang gaji Ahmad pasti habis setelah digunakan buat perbelanjaan dapur, bayar rumah dibeli mereka, yuran tusyen anak sulungnya, membayar segala bil utiliti dan sedikit peruntukan buat perbelanjaan kos ayahnya yang sakit. Sesekali sahaja wang perbelanjaan sekolah anak-anak yang bersekolah diberi oleh Ahmad. Selebihnya isteri Ahmad yang menitipkan wang perbelanjaan anak-anak bersekolah.

Pernah dan selalu juga isteri Ahmad berniat wang perniagaan akan disimpan untuk digunakan buat modal pusingan perniagaan tetapi tidak berhasil kerana beras dan keperluan makanan utama mereka habis dan wang gaji Ahmad juga kehabisan. Waktu itu, bertarikh 7 hari bulan. Selepas itu, fahamlah isteri Ahmad, beliau perlu meneruskan perniagaan kecil-kecilan secara sambilan itu, demi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga dan digunakan bagi menampung perbelanjaan sementara mereka berdua mendapat gaji. Bagaimanapun, wang modal akan segera diganti semula apabila mendapat duit dari hasil selain berniaga.

Tanggungjawab anak lelaki.
Namun Ahmad tidak pernah merungut. Tidak pernah isterinya mendengar Abdul merungut tentang itu Ahmad. Kehidupan berjalan tenang sentiasa. Walaupun tidak mewah dan kaya-raya, Ahmad tetap melaksanakan tanggungjawabnya sebagai anak lelaki, memandikan ayahnya setiap hari yang telah dijadualkan termasuklah setiap kali Cuti Am.

Hari gaji, adalah hari yang paling menggembirakan mereka berdua suami isteri dan anak-anak. Kerana hari gajilah Ahmad dapat membeli ayam, paru, daging dan ikan untuk bekalan masakan di rumah. Mereka jarang sekali makan di luar untuk menjimatkan perbelanjaan mereka. Ahmad dan isterinya membahagikan perbelanjaan wang gaji mereka untuk kelangsungan hidup dan persekolahan anak-anak mengikut kemampuan masing-masing. 

Tahun 2014, tahun yang sukar.
Penghujung tahun 2014, tahun yang paling sukar buat kedua suami isteri ini bilamana tuan rumah sewa telah menjual rumah mereka diami dan meminta mereka sekeluarga berpindah segera. Mereka juga tidak mampu membaik-pulih rumah yang mereka beli disebabkan kos membaik-pulih amat tinggi, mencecah RM20K. Maka, mereka bersepakat menetap di rumah ayah Ahmad memandangkan tiada siapa yang menetap di rumah ayah Ahmad. Satu sikap Ahmad, beliau tidak gemar bercerita masalah dihadapinya. Hanya isterinya sahaja memahami apa masalah yang berlaku dalam keluarga mereka.

Kutelan derita itu.
Satu hari,
Ahmad, abang M cakap, kau kena bayar sewa duduk dekat rumah ayah tu, Kak ingat, kau tak payahlah bayar sewa. Kau bayar je macam susu dan pampers ayah setiap bulan". Kata kakak Ahmad menyampaikan pesanan abang ipar dan kakak Ahmad.
Isteri Ahmad yang mendengar cukup sedih dan terasa hati dengan ayat itu. Namun hanya mendiamkan diri tidak mahu masuk campur urusan adik-beradik. Cakap depan-depan suaminya sendiri tak berani pula, sebaliknya main pesan-pesan begitu pula. Dalam hati si isteri,
Apa punya tak berhati perutnyalah adik-beradik suami aku ni...? Mentang-mentanglah aku dan suami ni orang susah, tak berharta dan anak ramai, korang pandang lekeh je dengan kita orang sampai sanggup memaksa kami begitu? Korang tak pernah fikirkankah kami berpekin bagaimana". 
Pernah, Ahmad tidak makan di tempat kerja kerana tidak ada wang dalam dompetnya untuk makan. Balik ke rumah baru beliau makan. Pernah, apa pun tiada di rumah untuk dimakan. Syukur Alhamdulillah wang perniagaan isteri Ahmad ada. Wang itulah digunakan untuk membeli makanan. Sejak itu, isteri Ahmad bertekad, walau apa sekalipun, dia mesti meneruskan perniagaan yang telah diusahakan dari dahulu sebelum menetap di rumah ayah mertuanya lagi.

Pendapat blogger Blog Kisah Cikgu ieta.
Setelah membaca kisah die-mailkan kepada saya oleh pembaca di atas, saya berpendapat kita sewajarnya janganlah suka sangat compare perbelanjaan orang lain dengan perbelanjaan kita kerana lain orang, lain tanggungan yang perlu dibelanjakan.

Terdapat juga Usahawan berjaya yang mempertikaikan dan mengeluarkan kenyataan mengatakan orang yang menggunakan wang perniagaan sebagai wang perbelanjaan hidup, tidak bijak. Tahukah dia bagaimana peritnya orang-orang yang dipertikaikan itu meneruskan kelangsungan hidup? 

Pada saya, kita tidak perlulah mempertikai cara perbelanjaan orang bekerja dan berniaga sambilan yang punya anak ramai kecil² dan bersekolah dengan tanggungannya yang pelbagai dengan orang yang anak setakat seorang sahaja atau anak-anaknya dah besar dan bekerja.

Tanggungan orang anak ramai walau bergaji RM7k tidak sama dengan orang bergaji RM7k atau orang yang kaya berharta tetapi anak setakat seorang atau dua orang sahaja.

Hanya yang perlu kita lakukan, bertimbang rasalah. Lagi-lagi jika kita punya pertalian kekeluargaan. Sebagai manusia dikurniakan Allah aqal, kita dengan adik-beradik, usahlah terlalu berkira.

Contohnya, jika kita memiliki perniagaan, jangan tunggu order banyak baru nak pos produk. Bila ada sahaja pergi menziarahi orang tua, bawa sahaja produk diniagakan, berilah sample atau tester. Tak perlulah tunggu order banyak dan semua urusan melalui pos sahaja. Adik-beradikkan... Permudahkanlah sahaja. Bawa sahaja stok produk. Kenapa disusah-payahkan jika adik-beradik dan saudara-mara juga merupakan antara agen produk perniagaan kita? Benar berniaga ni perlu hati kering atau bersikap tangkai jering tetapi jika cara sedemikian digunakan dengan adik-beradik atau saudara mara sendiri, alamat memang tak akan lama bertahan produk kita. Agen yang ada walaupun bukan adik-beradik, pasti lari. Fikir-fikir dan renung-renungkanlah....

Begitu jugalah dalam kisah benar di atas. Berperikemanusiaanlah kepada adik-beradik dan saudara-mara yang kurang berada apatahlagi anak ramai, bersekolah pula semuanya. Gunakan akal bila berkata-kata dan hiduplah dengan menggunakan akal. Otak ada, pakai... Bukan letak di lutut. Betul atau salahkah pendapat saya?

ARTIKEL BERKAITAN :
  1. HARGA SEGUGUS KUNCI.
  2. 5 PERKARA JANGAN BUAT GURU.
  3. JATUHKAH TALAK KE ATAS SAYA?

****************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

06 May 2016

Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?

Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Pintu gerbang masuk ke Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran.
Saya telah dijemput menghadiri Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke 58 Tahun 1437M / 2016M di Putra World Trade Centre (PWTC) pada hari Rabu 4/5/2016.

Pengalaman menghadiri Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke 58 tahun ini amat menggembirakan saya walaupun dalam hati asyik teringatkan buku-buku pelajar yang perlu ditanda dan murid-murid di Sekolah.

Demi memenuhi tuntutan kerja juga, saya hadir ke program kali ini. Majlis pada hari ini menampilkan peserta-peserta dari pelbagai negara peringkat Antarabangsa. 
Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Antara Huffaz Qari Antarabangsa.
Antara peserta dari negara yang turut memperdengarkan hafazan mereka adalah dari negara Mesir, Palestin dan Sri Lanka. Saya suka mendengar bacaan dan hafazan dari peserta Negara Mesir. Ada bahagian bacaan yang dibaca menyentuh hati saya bila saya hayati ayatnya. Maksud ayatnya dengan alunan syahdu bacaan memang membuatkan lubuk sanubari saya sayu. Ia berkaitan harta. Tak ingat pula saya surah apa.


PARKING DI PWTC [Peta Putra World Trade Centre ].

Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Tiket parking PWTC.

Semasa masuk ke kawasan parking, penjaga parking tak ada. Saya hanya mengambil tiket dari mesin parking. Sampai di separuh jalan menuju ke ruang parkir, saya bertanya kepada seorang lelaki bermotor harga parking di PWTC. 

Katanya "Saya pun tak pasti. Rasanya RM5 je kot.. Nanti akak minta cop dari Receptionist.". 

Saya pun parking dan mencari Dewan berlangsungnya program. Sebab kali pertama dahulu saya ke program Tilawah waktu malam, parking hanya RM4 sahaja. Lama dah tak datang ke PWTC ni, jadi saya kekeliruan sedikit. Rakan-rakan satu sekolah yang diarahkan hadir pun tak terjumpa dek saya.

WAJIB BAWA AL -QURAN TAFSIR JIKA KE MALIS TILAWAH.
Pelbagai lagi hadiah disamping hadiah utama.
Hadiah utama menang pertandingan mereka Caption di fanpage Lembaga Zakat Selangor.
Satu kerugian pula saya rasakan bila terlupa membawa Al-Quran Tafsir, hadiah daripada pertandingan mencipta Caption dari fanpage Lembaga Zakat Selangor baru-baru ini. Hadiah ini amat-amat berharga buat saya kerana Al-Quran Tafsir saya edisi lama. Memang perlu beli yang baru. Bersyukurlah saya mendapat hadiah Al-Quran Tafsir yang memang diinginkan. In syaa Allah dilain waktu jika diberi arahan lagi menyertai program bermanfaat ini, saya akan pastikan Al-Quran Tafsir saya bawa bersama.

3 MANFAAT MENGHADIRI MAJLIS TILAWAH DAN MENGHAFAZ AL-QURAN.

Banyak manfaat saya dapat sebenarnya dari program Majlis Tilawah dan menghafaz Al-Quran yang telah 3 kali saya diarahkan hadir ni. Antaranya :


1) Mendekatkan jiwa dengan Al-Quran.
Majlis sebegini jika hadir, hayati terjemahan di skrin yang dipaparkan, In Syaa Allah makin bertambah dekat jiwa pendengar dengan Al-Quran.

2) Menjiwai Al-Quran.
Banyak waktu lain sebenarnya boleh digunakan untuk menjiwai Al-Quran. Cuma bagi saya yang sibuk mengalahkan Perdana Menteri ni, maka waktu sebeginilah juga saya manfaatkan masa yang ada untuk menghayati dan menjiwai Al-Quran. Terbaik JAKIM dan JAWI menggalakkan kakitangannya menghadiri program sebegini.

3) Membudayakan cintakan Al-Quran.
Kenapa saya katakan program ini dapat membudayakan Cintakan Al-Quran? Kerana para Huffaz ramai berada dalam program sebegini. Saya lihat juga ramai yang memegang Al-Quran dan turut bersama menghafaz surah-surah yang dibaca oleh para Huffaz Antarabangsa sepanjang program. Ini membuktikan bahawa budaya cintakan Al-Quran telah berjaya diterapkan ke dalam jiwa individu yang hadir pada hari ini.
Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Antara pelajar Tahfiz yang hadir.

MAKAN DAN MINUM DI PWTC.[Peta Putra World Trade Centre ].
Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Codi Cafe hadiah saya kerana berjaya menjawab soalan PD Ismail, Jutawan AHB semasa program MDEC Sepetang Bersama Blogger 2016.

Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Testimoni adik saya peminum tegar Codi Cafe yang merupakan pesakit migrain.
Saya hanya sarapan pagi dengan secawan Codi Cafe sahaja pagi ni. Mendengar alunan bacaan Al-Quran di dalam program Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa kali ini membuatkan saya terlupa saya belum makan hehe...

Jam 10 pagi, semua yang hadir diminta berehat 20 minit. Saya ke Cafe di tingkat 1. Makanan di Cafe, sandwich sepeket RM10. Potongan buah-buahan RM3 sebekas. Saya nampak ada bihun goreng, saya ambil sepinggan. Sebab sakit tekak, saya hanya minta air suam sahaja. Semasa membayar, cashier beritahu saya


"Sebab dah nak habis, akak bayar RM4 je lah". Alhamdulillah...

SELESAIKAN URUSAN PARKING SEBELUM BALIK.

Selesai makan, melilau saya mencari dan bertanya di mana nak dapatkan cop tiket parking dari sekumpulan orang yang hadir, tanya mereka, mereka kata tanya Receptionist

Tanya di receptionist, mereka kata kupon sudah diberikan kepada organizer program. Jadi, saya pun pergi ke belakang tabir. Kata mereka kena tanya Receptionist. Ish³... Dah macam bola ke sana ke mari saya.
Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran?
Pekerja RTM yang baik hati beritahu saya dengan siapa boleh bertanya tentang tiket parking
Akhirnya saya bertanya kepada juru kamera RTM di sebelah saya. Juru kamera RTM minta saya bertanya kepada pengawal berbaju biru di pintu masuk. Dah turun, naik. Dah naik ke tempat duduk, turun balik. Maka turunlah balik saya pergi kepada pengawal tu. Pengawal berbaju biru berpaku enam dibahu, bernama Encik Omar terus membawa saya ke Pejabat Putra World Trade Centre. Jauh berjalan di tingkat 3 tu. Haus saya. Air pula tak bawa. Nasiblah :D Akhirnya, dapatlah saya kupon parking. Terkejut dan terbeliak sekejap mata saya. 
"Hah! RM12?? Mak aih... Setengah hari RM12?". Tanya saya kepada receptionist di situ.
"Memang Puan. Sejam RM2. Jam berikutnya, RM1.50 Puan. Kalau Puan nak bayar biasa pun boleh Puan". Kata Receptionist di kaunter tu.

Lantas saya minta Receptionist kirakan. Maklumlahkan, saya ni malas sikit nak claim walau boleh claim. Perlu isi borang lagipun, saya rasa macam kesian je kalau claim dari Jabatan pun. Biarlah... Boleh juga Jabatan guna duit claim tu untuk bantu mereka yang susah. Begitulah fikiran saya. 


"Cuba adik kira berapa RM kalau tanpa kupon ni dik" pinta saya kepadanya. Cik Receptionist pun kira... "RM11.50 je kak. Kurang 50 sen je kak". 

Setelah selesai, saya pun keluar dari pejabat dan ucap terima kasih kepada Encik Omar atas kebaikan hatinya membantu saya mendapatkan kupon parking yang baru saya tahu mahal rupanya... Pengalaman...

Kemudian saya meneruskan menghayati sesi menghafaz Al-Quran yang sudah nak habis. Saya berada di PWTC setengah hari sahaja. Selesai majlis, saya bayar parking. RM9.50 sahaja. Owh baru saya tahu lebih baik bayar seperti biasa sahaja. Tak perlu bayar menggunakan kupon pun. Lebih murah. Ok lah tu.... ^___^

Itu sahajalah yang dapat saya kongsikan tentang Apa manfaat ke Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran? Bagaimana dengan anda, pernah menghadiri Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran? Majlis Tilawah Dan Menghafaz Al-Quran? Apa manfaat yang anda dapat dari program sebegini?

Update 6/5/2016 Tahniah Malaysia, Johan Qari & Qari'ah, Naib Johan Hafiz & Hafizah.


****************************

Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?