Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?

Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?
Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks?
Gambar Ehsan Google.
Susah juga saya nak menjawab soalan dikemukakan kepada saya beberapa tahun lepas ini. Terkebetulan saya ada menerima e-mail berkaitan isu seks ini. Jadi, saya ingin berkongsi dengan anda dari email yang saya dapat. Juga sebagai menjawab persoalan yang saya terima dari e-mail saya, Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata?

Walaupun tajuk ini agak keterlaluan untuk diketengahkan, pada saya ia sebenarnya amat penting dan perlu diperjelaskan untuk pengetahuan am bersama juga sebagai panduan buat mereka yang bakal mendirikan rumahtangga mahupun yang sudah berumahtangga. Sila baca dengan minda yang terbuka.

Kenapa ramai wanita hari ini tidak mahu berkahwin?
Sebenarnya, tidak semua wanita yang tidak mahu berkahwin itu terlalu memilih suami yang berpangkat dan bergaji besar. Ada juga dikalangan mereka yang bercita-cita ingin mencari lelaki yang berilmu dan beramal diatas segala apa yang telah diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

Oleh itu mereka terpaksa bertangguh untuk mendirikan rumahtangga. Untuk mencari seorang lelaki yang beramal saleh di akhir zaman ini ibarat payahnya mencari sebutir mutiara asli. Sebabnya, ramai suami dewasa ini mencuaikan tanggungjawabnya di dalam mendidik ahli keluarganya malah tugas itu diserahkan sepenuhnya kepada isteri dan guru sahaja.

Saya juga antara mereka yang lewat berumahtangga. Umur 29 tahun barulah saya berjumpa jodoh saya. Bukan sebab tidak mahu berkahwin. Tetapi susahnya mencari lelaki yang benar-benar dikehendaki menurut kehendak Islam.
Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks?
Apa yang saya kongsi, pasti ada sebabnya. Baca dari mata hati. Buang perspektif negatif. Bukan nak riak atau merasa hebat. Cuma pesan emak Acik, blogger Aku Penghibur itu, boleh dijadikan panduan untuk mengekalkan rumahtangga bahagia. Ingat, berumahtangga bukan kerana seks semata.
Nafkah Batin Bukan Hanya Keperluan Seks.
Merujuk pertanyaan pada tajuk, kita percaya hampir ke semua suami berjaya menunaikan tanggungjawabnya di dalam memberi nafkah zahir (seperti makan, minum, pakaian dan tempat tinggal) kepada ahli keluarganya. Tetapi bagaimana pula dengan tuntutan nafkah batin? Rata-rata masyarakat sekarang memahami bahawa tuntutan nafkah batin itu sekadar untuk melepaskan keperluan seks melalui jalan yang sah dan tidak lebih dari itu.

Bila sesempit itu pandangan mereka, maka timbullah berbagai masalah di dalam rumahtangga. Contohnya, ahli keluarga tidak pandai bersembahyang, tidak pandai mengaji Al Quran, cuai berpuasa dan tidak tahu hukum halal dan haram. Isteri dan anak-anak hidup terbiar tanpa asuhan dan dididkan Islam yang sewajarnya.

Nabi S.A.W telah mengingatkan para suami dengan sabdanya yang bermaksud :"
Takutlah kepada Allah dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang berada di sampingmu; barangsiapa tidak memerintahkan sembahyang kepada isterinya dan tidak mengajarkan agama kepadanya, maka ia telah berkhianat kepada Allah dan Rasul-Nya."

Nafkah Batin menurut perspektif Islam.
Menunaikan nafkah batin bererti mengajar isteri dan anak-anak dengan ilmu serta didikan agama yang sempurna sehingga terbentuknya sebuah keluarga yang dianggotai oleh mereka yang soleh dan solehah. Barangsiapa yang cuai atau lari daripada tanggungjawab ini bererti dia telah menempah jalan ke neraka. Nabi saw pernah bercerita menerusi sabdanya yang bermaksud :
"Tidak ada seseorang yang menjumpai Allah swt dengan membawa dosa yang lebih besar daripada seorang suami yang membodohkan ahli keluarganya. "

Tanggungjawab Suami.
Apakah ilmu-ilmu dan didikan yang mesti diajarkan oleh seorang suami kepada ahli keluarga? Setiap suami bertanggungjawab mengajar anak isterinya ilmu-ilmu Fardhu Ain iaitu Tauhid, Fekah dan Tasauf. Tujuan mempelajari ilmu Tauhid supaya Aqidah mereka bertepatan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah. Contohnya, mempelajari sifat yang wajib, mustahil dan harus bagi Allah dan Rasul. Mempercayai rukun-rukun Iman dan rukun-rukun Islam.

Tujuan mengajar dan mempelajari ilmu-ilmu Fardhu 'Ain.
Kita diwajibkan mempelajari ilmu fekah sebagaimana penekanan Allah menerusi firmanNYA yang bermaksud :

Ketahuilah! Bahawa dianjurkan bagi seorang suami memerintahkan isterinya(dan mengingatkannya dengan nada yang lembut) dan menafkahinya menurut kadar kemampuannya dan berlaku tabah (jika disakiti oleh isterinya) dan bersikap halus kepadanya dan mengarahkannya ke jalan yang baik dan mengajarnya akan hukum-hukum agama yang perlu diketahui olehnya iaitu hukum bersuci, haid dan ibadah-ibadah (yang wajib dan sunat)."

Justeru itu, suami mesti mengajarkan isterinya cara-cara mandi hadas dan berwuduk serta masalah haid, nifas dan wiladah. Juga mengenai cara-cara menyucikan najis serta pembahagian air yang wajib untuk dibuat bersuci, hukum halal dan haram serta banyak lagi.

Tujuan mempelajari ilmu tasauf pula supaya setiap amalan yang dilaksanakan itu benar-benar ikhlas dan dijauhkan daripada bersifat riyak, ujub (hairan kepada diri sendiri) sombong dan lain-lain lagi.

Selain daripada perkara-perkara asas tersebut suami juga bertanggungjawab mendidik isteri, berakhlak mulia terhadapnya dan terhadap anak-anak, ibubapa, sesama isterinya sekiranya ada, rakan-rakan, jiran tetangga serta masyarakat.

Ajar Adab dan Akhlak.
Suami perlu memberitahu isteri tentang adab seorang isteri bersopan santun dalam segala percakapan dan tindakannya. Juga tentang akhlak semasa bersama anak-anak iaitu berbual dengan mereka dengan bahasa yang baik dan jangan suka memaki-hamun mereka dengan bahasa yang kesat. Kerana sesungguhnya kata-kata ibu itu mengandungi doa; jika tercetus dari mulut ibu kata-kata seumpama
Beruk punya anak".
Maka lahirlah watak beruk pada si anak yang sukar untuk dilentur perangainya.

Ajarkan juga isteri supaya menghormati dan beradap sopan ketika berhadapan dengan ibubapa dan mertuanya. Memuliakan keluarga suami lebih daripada yang lain. Sentiasa memberi nasihat kepada isteri jika ia suka mengumpat, berleter atau memfitnah jiran tetangganya. Ingatkan isteri supaya jangan suka menceritakan keburukan dan kelemahan suami kepada orang lain.

Ajar isteri bersabar.
Selalu ingatkan isteri supaya banyak bersabar dalam menempuh segala ujian dan perintah-perintah Allah swt. Ajarkannya batas-batas aurat dan batas-batas pergaulan seorang wanita. Pastikan auratnya terkawal ketika pergaulan dengan sanak saudara, sahabat-sahabat perempuan, dan ketika berhadapan dengan lelaki yang bukan muhramnya. Dan supaya isteri tidak keluar rumah tanpa izin daripada suami.

Kesan Nafkah Batin, ajaran suami terhadap isteri.
Selain memenuhi tuntutan kewajiban layanan seks, isteri yang berjaya dididik dengan baik akan menjadi insan yang patuh kepada Allah dan taat pada suaminya dikala susah mahupun senang. Dia akan menjadi insan yang sentiasa menjadi pendorong serta penasihat kepada suami dalam hal-hal kebaikan, malah sentiasa mendoakan keselamatan ke atas suaminya pada setiap waktu.

Kesimpulannya, inilah sebahagian daripada tanggungjawab suami dalam menunaikan nafkah batin kepada isteri. Kiranya suami jahil dan tidak mampu untuk mengajar isteri dan anak-anak, dia wajib berusaha mencari guru yang mampu mengajar. Semoga dirinya dan ahli keluarganya terselamat daripada seksa di akhirat kelak.

Ibnu Abbas pernah berkata :
Berilah pengertian agama kepada mereka (ahli keluarga) dan berilah pelajaran budi pekerti yang bagus kepada mereka."

Kebenaran tetap ada walau dalam kesamaran. Moga terjawab sudah persoalan sebahagian pembaca saya, berkaitan Benarkah Nafkah Batin itu tuntutan seks semata? Apa pendapat anda pula ya?

Artikel berkaitan :
 1. Tips menangani anak-anak.
 2. Menutup Aurat bukan sekadar bertudung.
 3. Berblogging perlu izin Suami?
 4. Faktor keluarga bahagia menurut Islam.
****************************
Ingin mengikuti perkembangan Kisah Cikgu ieta dengan lebih mudah selain dari membaca di blog ini? Boleh follow laman sosial saya seperti di bawah...
Instagram : Kisah Cikgu ieta
Twitter : Kisah Cikgu ieta
Google+ : Kisah Cikgu ieta
Fanpage : Kisah Cikgu ieta

Comments

 1. Betul dan setuju dengan pendapat ini. Ramai yang terkeliru tentang nafkah batin ini. Kenikmatan seks hanyalah sebahagian saja dari nafkah batin. Banyak lagi perkara-perkara yang termasuk dalam nafkah batin seperti yang diutarakan alam blog ini. Namun ia kurang diberi perhatian. Ini meneyababkan skopnya menjadi sempit.
  Moga kupasan isu kali ini membuka mata kita akan skop sebenar apa itu nafkah batin.
  sekian.

  ReplyDelete

Post a Comment

DISCLAIMER

Saya bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru kerohanian dan tiada kaitan dengan sesiapa.

Sila bersabar, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.

Saya anti penganiayaan, penipuan (scammer), ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan kumpulan gila isim jahil murokkab.

Semua amalan menyimpang dari akidah Islam saya tolak. Saya tidak suka perdebatan, perbalahan mencarut dan memaki-hamun. Mereka yang biadap saya tinggalkan terus. Memaki dan mencarutkan saya? Saya sekolahkan adab pakej maki free.

Rules saya :
1) Tidak beri sedekah kepada scammer online.
2) Tidak berminat mengumpat, cerita hal orang tiada kaitan dengan saya, kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak suka dan tidak mahu dengar.
3) Beri salam senyap dan hendak bersembang kosong adalah dilarang sama sekali.

https://linktr.ee/PuteriNurCahayaCikguiEta

Terima kasih sudi berkunjung. Sila komen untuk saya singgah laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan entri (artikel) sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya.