06 August 2020

PERLUKAH MINTA IZIN SUAMI?

PERLUKAH MINTA IZIN SUAMI?


Uish, usah dipertikailah ayat

"Saya minta izin suami saya dahulu ya."

Walaupun duit kita dapat tu hasil kerja dan duit kita, hormat suami dengan minta izin dari suami. Dari situlah datangnya keberkatan apa sahaja kita buat tahu?

Usahlah mendabik dada sangat menghina sesiapa yang suka minta izin dari Suami.

Dahulu Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta ini pun pernah bersetuju pada yang sindir-sindir customer ni. Tapi selepas fikirkan, salah satu punca keberkatan dalam berniaga, bekerja dan rezeki itu datangnya dari keizinan dan keredhaan Suami, saya sudah kurang enjoy dengan pendapat itu. Kena jaga oih keberkatan dari Suami tu. 


BOLEHKAH MENGUMPAT CUSTOMER?

Sebenarnyakan, tidak elok tahu kita mengumpat menyindir customer. Itulah antara puncanya customer akan lagi menjauhi kita. Bukan hanya menjauh sebab rupa atau bau sahaja. Mengumpat customer, ini pun antara punca customer menjauh dari kita. Orang akan hilang respect terus. Mungkin juga akan berkecil hati dengan kita. Tapi kalau kita tu artis, jerung atau otai di laman sosial, its ok. Suka hatilah na. Tidak kisah. 


KENAPA TULIS MACAM NI?

Sebab saya pun pernah berniaga. Berniaga ni hobi juga. Sambilan untuk isi masa lapang. Samalah juga dengan menulis. Dua-dua ni hobi. Sebab dari kedua-dua hobi inilah saya selalu dapat duit.


Saya pun customer yang berjaya juga tau. Berjaya membeli-belah dari kalangan rakan-rakan di laman sosial saya. Tahu-tahu sahaja terima whatsapp nak beli. Tahu-tahu je terima whatsapp nak belajar. Tahu-tahu je, eh ada dalam group ni. Peduli apa kan? Ada duit, belilah. Ada duit belajarlah. 

Sama juga dengan yang join program saya atau membeli produk-produk niaga saya. Kadang mereka tidak like tidak add pun saya di facebook, tidak follow pun saya di Instagram. Tahu-tahu sahaja terima whatsapp,

"Puan saya dah payment." Hah best gila dapat Customer dan Client macam ni tau. 

Off course saya sokong pendapat perlu minta izin dari suami. Sebab saya pun buat apa-apa memang sudah menjadi amalan, beritahu dan mesti minta izin dari suami. Walaupun hendak pergi coaching client Usahawan, menulis entri Blog supaya tidak tersasar landasan penulisan. Walaupun terima Job Client di Blog, buat kursus, terima jemputan Client dan pergi berniaga apatah lagi lah hendak membeli apa sahaja.

Hendak makan, ke tandas tak adalah minta izin. Agak-agaklah pun kan? 😅

Redha Suami adalah syurga dan kejayaan seorang isteri. Pedulilah apa orang nak kata pun. Mesti minta izin. Sebab saya sendiri sangat hormatkan suami. Lebih mudah suami saya izinkan sebab Suami saya tahu isterinya ini mendahulukan dia dan menghormati dia. 


Inilah masakan paling mudah dan sempoi bila hendak cepat dan ada banyak urusan peru dilakukan. Tapi kadang tu beli sahaja. Cari kedai yang tidak masak dengan ajinomoto. Sakit kepala rambut gugur tau jika terlalu banyak makan ajinamoto. Bahaya untuk kesihatan. Ha, keluar tips lagi. 😄


Perlu ke minta izin suami? Ya, memang wajib dan perlu.




21 April 2020

HIMPUNAN KISAH BENAR CERPEN CIKGU iEta

CERPEN 1 : Hinakah aku dimata kalian?




[SIAPA CIKGU iEta?]

Semasa nak walimatul 'urus dengan Tuan Suami tersayang dan tercinta, Allahyarhamah Emak Cikgu ieta pernah cakap,

TINGGALKAN APA YANG MERAGUKAN DAN TIDAK BERMANFAAT KEPADAMU

TINGGALKAN APA YANG MERAGUKAN DAN TIDAK BERMANFAAT KEPADAMU


TINGGALKAN APA YANG MERAGUKAN DAN TIDAK BERMANFAAT KEPADAMU, lagha, buang masa, tidak berfaedah, group lagha, mendatangkan dosa, mengumpat, menghina berjemaah, ghibah, mempersenda
Saya tidak suka buat kerja lagha


Perkongsian ini panjang. Jika tiada masa usah baca ya.

Pada yang belum kenal Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta ni siapa? Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta adalah nama pena. Saya Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di JAWI dari tahun 2007 sehingga tahun 2017. Resign akibat sakit kronik Slipped Disc. Alhamdulillah sudah sembuh pada tahun 2017. 😍

10 April 2020

RAHSIA DIJUMPAI DI GOOGLE

RAHSIA CIKGU iEta DIJUMPAI DI GOOGLE


Servis Penulisan Pengiklanan, Blogieta.com, Kenapa menulis, penulisan viral, personal branding, teknik penulisan, copy writing, store telling, Blogger, Cikgu iEta

Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta mula menulis di Blogieta.com ni dari tahun 2006. 😍


SIANG MALAM BEKERJA.


Penulis nama pena, Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta. Pernah menjawat jawatan sebagai Guru JAIS, Penolong Guru Besar Sekolah Rendah Islam Pintar dan terakhir sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Penulis juga Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) tahun 2016. Bekas pesakit kronik Slipped Disc 10 bulan. Freelance Blogger، Social Media Expert Coach dan Pembekal biskut, kuih raya, kerepek, bahulu dibakar dengan arang (produk home made oleh asnaf). Tempahan produk/ review/ ceramah/seminar DM messenger atau whatsapp sahaja ya. 😊

Tahun 2017, Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta pernah dalam sakit Slipped Disc yang kuat, tetapi siang dan malam Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta bekerja. Siang marketing Online, Offline dan sharing. Malam pun bekerja sebelum tidur, kerja naikkan followers Instagram Usahawan.

Kerja ni kerja berbayar. Nak Followers Real Genuine bukan fake Followers. Manual sahaja. Tak guna apps. Sendiri punya Instagram pun belum guna apps walau Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta sudah ada appsnya. Untungnya sebab Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta sudah belajar. RM5,000 lebih feesnya.

17 March 2020

Perlukah kita ambil tahu fitnah?

Perlukah kita ambil tahu fitnah?

Benda fitnah ni samalah serupa cerita dan berita sampah. Sebab itu saya marah sangat jika dalam satu-satu kumpulan berkaitan sekolah dan laman sosial menjadi port cerita dan berita SAMPAH. Cakap macai nanti marah. 😆 

Bersongkok, berserban, bertudung labuh dan nampak educated molek sangat. Tetapi suka sangat bawa hal sampah? Insoflah. Nak kiamat dah ni, bila hendak berubah? 🤦


Hidup jangan relakan diri jadi Macai. Kedengaran seorang kawan menasihati kawannya yang lain.

Perlukah kita jadi macai tukang sebar fitnah? Perlukah menjaja keburukan orang? 

Tidak perlu pun sebenarnya.
Tidak perlulah kita hebah-hebahkan benda yang sebenarnya bahan sampah. Ingat semua orang sukakah? Bahkan ramai yang jijik melihatkan aib disebar tanpa rasa malu dan takutkan Allah. 😣

Tidak perlulah jadi orang pertama hebah viralkan fitnah. Sama naik jatuhkan kredibiliti dan sama mengaibkan orang lain.

Tabayyun (Semak) sebelum sebar. Pastikan soheh dan ori dan sumbernya asli.

Ini posting positif. Cikgu iEta suka posting menasihat macamni. 😍
Posting positive macamnilah bagus. 😍👍🏻

Fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh.
Tabayyun
Tabayyun
Tabayyun

Bermaksud
Semak
Semak
Semak

Semak sebelum sebar. Jangan berperang kerana harta, TAKHTA dan wanita. Semua tu merosakkan kredibiliti diri dan negara. 🤦🏻

Macai perbuatan dan kerja terkutuk.


Bukan apa, teringat masa di UTM dahulu. Pensyarah selalu pesan kepada kami studentnya,
Tabayyun maksudnya semak sebelum sebar.
Apa-apa kita hendak sebar (share / kongsi) tu, semak dahulu asal usul sumbernya. Semak dahulu kesahihannya. Kalau hendak ambil share biar dari orang yang betul. Jangan share benda apa pun dari Macai terutama dari facebook.

Macai ni bermaksud orang yang diupah atau pun memang kerjanya buat provokasi (huru-harakan) keadaan. Macai ni disebut juga sebagai keyboard warrior. Kerjanya melagakan orang atau pertubuhan. Nampak macam smart tapi hati busuk.

Zaman fitnah banyak cyberbully cybertrooper ni fitnah sangat banyak. Sebarkan yang betul. Gambar dan video semuakan boleh edit dan super impose. Ayat pun boleh diputar-belitkan. 2021 terjadi kepada saya SENDIRI.

Kenapa kena Tabayyun? Supaya tak sebarkan fitnah sebab Fitnah tu lebih dahsyat dari membunuh. Cikgu iEta

Bayangkan jika kita atau keluarga kita, tak pun keturunan kita di umpat dihina dikeji dan diaib satu dunia. Walhal kita dah tahu itu semuanya fitnah menjatuhkan seseorang yang dibenci sesetengah orang lain. Bayangkan.

Tapi ramai yang sibuk dengan harta dan takhta. 😢 Kerananya manusia sanggup buat apa sahaja. Bagi mereka hidup hanya sekali.

Cikgu iEta Blogger dulu kini selamanya anti provokasi, anti macai pemecah belah organisasi dan negara. Artikel Perlukah kita ambil tahu fitnah ini Cikgu iEta kongsikan kerana sedih melihatkan laman sosial sudah jadi port perang dan fitnah. Shame to non Muslim tau melihatkan sikap machai dan keyboard warrior di laman sosial. Hentikanlah. Mati nanti tak cium bau syurga sebar fitnah-fitnah tu semua.

Melampau.

Sesat cuba menyesatkan rakyat jelata masuk ke lamam sosial saya, saya block terus. 

Antaranya Imam Mahdi palsu. Fata At-Tamimi mengaku Imam Mahdi.

Kerana perkara ini juga jenayah cyberbully dan body shaming aqidah dan niqab saya dilakukan oleh gang psikik scammer mempergunakan agama mengganggu saya. 

Saya Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta anti semua dakyah ajaran sesat, amalan syirik dan khurafat. 🙄

NOTA :

Artikel ini disiapkan pada tarikh 6/12/2019 jam 23:15 dan disunting semula pada 13/3/2020 jam 2:00 petang. Tahun ini negara dilanda wabak Covid 19. Seminar dirangka menjadi Coaching Online semula. Kemaskini lagi 12:31 hari ini 23/12/2021. 8:44 am 23/12/2021 kemaskini lagi.

JEMPUT SERTAI 

SEMINAR DAN COACHING

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?