29 July 2022

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?

Assalamu'alaikum. 

Pada yang baru follow saya, nama pena saya Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta. Salam perkenalan pada yang baru kenal saya. 


Artikel (entri) ini sebenarnya sudah lama saya tulis. Baru dapat kemaskini pada 17 April 2022 jam 10:51 pagi. Asalnya ringkas sahaja entri auto publish ni tapi jadi panjang pula. Boleh scroll ke bawah atau pun klik laman Utama untuk baca entri saya yang lain ya. 

Mangsa aniaya, mangsa jenayah cyberbully, mangsa jenayah body shaming,gang psikik scammer penunggang agama, gila isim keturunan, gila isim alam ghaib, gila isim akhir zaman teori konspirasi, gila isim makrifat
Banner buat sendiri sahaja ni. Jadi sebab bukan designer begitulah rupanya. 😁

22 July 2022

FAKTA DUNIA REALITI BUKAN FANTASI HALUSINASI

FAKTA DUNIA REALITI BUKAN FANTASI HALUSINASI.

Saya suka kumpul cerita isu semasa. Kali ini saya kongsikan perkara isu semasa yang berlegar di laman-laman sosial saya sepanjang beberapa minggu lalu sehingga ke hari ini dan aduan-aduan saya terima daripada netizen dan followers saya. Terima kasih kepada pengadu yang prihatin hal ehwal aqidah dan isu semasa negara pembaca Blog saya. ❤️🌹


1) TAHUKAH ANDA? 


  1. Jika terlihat di laman sosial seseorang sedang diumpat, diburuk-burukkan aqidah seperti contoh ghibah dan fitnah individu sebagai sesat atau pembawa ajaran sesat, kita boleh buat laporan polis.
  2. Ghibah dan fitnah amat lazat. Tetapi kita kena ingat, aqidah bukan perkara mainan. 
  3. Sikap tidak ambil peduli, beranggapan itu bukan urusan kita dan beranggapan apa kita lihat itu tidak ada kena-mengena dengan kita, menyebabkan semakin menular perangai tidak beradab segelintir netizen, macai cybertrooper hingga jari-jemari menulis, terpesong aqidah mereka tanpa sedar hasil like, comment, share, menipu disebabkan gila isim (sakit jiwa), laparkan perhatian dan demi meraih followers
  4. Keji perangai dan mudah kerja gang gila ini tarik crowd dengan menganiaya dan fitnah, umpat keji dan mencarutkan sesiapa yang tidak ikut mereka  Terima kasih kepada pengadu yang prihatin. ❤️🌹

10 July 2022

TAKTIK SCAMMER MEMPERALATKAN PENULIS ALAM MAYA

TAKTIK SCAMMER MEMPERALATKAN PENULIS ALAM MAYA


Tahukah anda?

Antara taktik scammer mendapatkan maklumat peribadi kita, scammer dapatkan salinan kad pengenaan sahaja cukuplah untuk tahu seisi keluarga kita dan semua maklumat peribadi kita. 


Berhati-hatilah dengan pautan link yang dikongsikan di laman sosial. Ramai yang menipu juga kongsikan link tetapi bila klik banyaklah iklan menyedut duit dari dalam handphone kita. 

29 June 2022

Maklumat pelajar bukan untuk dijual

Maklumat pelajar bukan untuk dijual.


Tahukah anda? Maklumat pelajar terdedah kepada awam dan swasta bukanlah perkara remeh-temeh. Ada hakim saman pihak yang berkaitan selepas mendapat mesej dan whatsapp daripada pihak pendidikan swasta. Logik akalnya, daripada mana dan dari siapa lagi mereka mendapatkan maklumat peribadi lengkap nama penuh jika tidak melalui sekolah anaknya bersekolah menengah? 

Ini fakta maklumat pelajar telah didedahkan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Tanpa menuduh sesiapa sekadar lontaran soalan yang telah disalah-anggapkan. Kami suami-isteri juga diganggu pelbagai mesej dan whatsapp dari IPTA. Ada yang berbahasa kasar biadap bila kami tidak menjawab. 

Bila diajukan soalan kami menerima tanggapan negatif sahaja daripada pihak sekolah berkaitan.

08 June 2022

Isu pindah ruh pada masyarakat awam

Isu pindah ruh pada masyarakat awam


Saya telah ditag banyak kali isu perpindahan ruh. Jadi saya kongsikan berdasarkan pengalaman saya. Mungkin tidak ramai yang perasan setiap perkongsian saya pasti motif saya adalah jauhi ajaran sesat. 

Siapa saya? Baca di sini (klik).

Ruh, ruh urusan Allah, Syeikh Muhd Zainul Asri, kekeliruan, keliru, jaga aqidah, puteri nur cahaya, cikgu ieta, mangsa fitnah, mangsa aniaya
Jaga aqidah, jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut". Ini antara pesanan saya kepada mereka yang fitnah saya sebelum mereka tularkan saya di media sosial. 

Ruh adalah rahsia Allah. Tidak perlu kita mengkaji hal ruh. Cukup setakat apa dikhabarkan dalam Al-Quran itu sahaja pengetahuan kita. Yang perlu kita dalami, hadamkan pemahaman kita adalah tentang sifat 20 sampai mania orang tanya apa pun kita boleh jawab bab tauhid ni". Ini pesanan Tuan Guru saya.

Sudah lama beliau berpesan sedemikian selepas saya ceritakan kenapa saya difitnah diviralkan oleh gang ajaran sesat. 


Sekali lagi, RUH URUSAN ALLAH. Saya tidak membela sesiapa. Cumanya, istilah berkaitan ruh ni memang ramai yang terkeliru. 
  1. Pindah ruh. 
    • Ini banyak berlaku pada jasad seseorang yang sedang tidak sedar atau koma. Walaupun bersifat sementara, amat bahaya.
  2. Reinkarnasi (kelahiran semula).
    • Ini merepek. Tiada dalam Islam. Ianya istilah hindu sebelum kedatangan agama Islam.
  3. Ruh tumpang jasad.
    • Ini lagi bahaya. Boleh bawa kesurupan. Contoh, ritual kebudayaan kesenian melibatkan tarian bermantera.
    • Doktor Perawat guru silat kurang ajar jadikan peserta kursusnya perantara mereka dan rakan-rakannya bercakap dengan leluhur jin.
  4. Meraga sukma.
    • Ruh keluar masuk ke dalam jasad. Tapi bukan kerasukan. Hanya ikut arahan perawat untuk proses merawat. Hanya yang betpegang kepada Tauhid sahaja tidak menyesatkan kita.

REINKARNASI

Saya sentuh isu ini sedikit sahaja.
  1. Korea dan cina sudah lama dan banyak buat filem sebegini. Majoritinya bangsa Melayu mengaku Islam, sebar filem action sebegini.  Tiada siapa pun yang pertikai.
  2. Filem mereka kebanyakannya meletup. Kadangkala saya pun tonton. Saya suka filem aksi begitu. Saya kan anak pesilat seni Gayung Malaysia. Jadi saya memang peminat aksi seni bela diri. Cuma saya tidak pernah belajar ilmu silat pun. Ilmu alam ghaib mistik pun lagi lah saya tidak berminat. Memang tidak pernah belajar. 
  3. Tetapi bila ada asatizah bercerita bab ruh, ramai kuat melatah berterusan menghentam guru-guru itu sesat. 
  4. Saya yang tidak pernah buka cerita pun sudah difitnah pembawa ajaran sesat sedangkan soal-jawab pendakyah ajaran sesat gila isim dengan saya sahaja yang cuba korek rahsia dari saya. Yang percaya hanyalah sidungu yang kurang ilmu. Kelakarkan? 🤣
Sebab itulah PDRM nyatakan kepada saya sewaktu saya buat laporan si gila isim sesat lagi menyesatkan awam, fitnah saya perkara ini Kerajaan tidak buka kepada umum. Boleh faham ya. Saman ke atas mereka akan saya lakukan selepas selesai urusan kemasukan universiti anak saya.



Berkaitan isu YBhg Prof. Madya Dato' Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (TGSMZA), Tuan Guru saya kongsikan video ini pada 8/6/2022. Saya fahamkan, TGSMZA CERITA itu dalam ceramah tertutup beliau tentang apa yang gurunya naqalkan (beritahu) kepada beliau. Bukan beliau mengaku. Ada yang sebar video itu. Maka terjadilah fitnah. 

Isu yang timbul membuatkan saya lebih suka ambil tahu siapa beliau ini. Jika saya rajin saya kongsi. 



PERTIKAIAN BUKU KHABAR DARI ALAM BARZAKH

Ruh, ruh urusan Allah, Syeikh Muhd Zainul Asri, kekeliruan, keliru, jaga aqidah, puteri nur cahaya, cikgu ieta, mangsa fitnah, mangsa aniaya, Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani
Bagus apa mengingat mati

Ruh urusan Allah usahlah dikaji
Baik lagi buka Quran duduk mengaji
Dilarang bercakap di perkuburan salah fahaman
Baca tahlil kepada yang hidup diberi peringatan

Kurang adab kurang ilmu asyik mempertikaikan
Amalan sudah kebiasaan jadi kelaziman
Serupalah bersanding adat hindu dipertikaikan
Bab adab jaga aqidah jauhi syirik tidak dipedulikan

Buku ni bagus untuk mengingati mati
Ingat mati itu bagus insofkan hati
Belajar tanpa berguru ambil sekerat jalan
Salah fahaman ramai tersesat di tengah jalan

Cerita dalam buku wajiblah berguru
Bungkas fahaman sesat sendiri melulu
Gila isim halusinasi merepek sudah tentu
Pengalaman sendiri guru terbaik kata Guruku 

Dunia ini bukan semua orang bijak
Yang ramai ada bercakap kuat menempelak
Tin kosong bercakap menulis berlagak bijak 
Bangga ego asyik tunjuk lagak.

Ustaz Ahmad Dusuki ni ayahnya
bukan kaleng-kaleng orangnya
Bapa saudara Ustaz ni alim Ulamak juga
Mereka ni beradab sopan berbudi-bahasa

Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta

17 Jun 2022, 3:10 pm

Rumahku syurgaku


ASATIZAH BERKONGSI CERITA

  1. Asatizah berkongsi cerita dari kitab-kitab muktabar dan Al-Quran. Yang tidak berpengalaman, kurang ilmu malahan kurang adab, marah-marah tuduh mereka sesat.
  2. Tapi bila korea buat filem ruh masuk ke jasad lain. Pentaksub kongsi merata. Tiada siapa berkata apa-apa. Alchemy of soul sungguh. Kahkahkahkah! 🤣🤣
  3. Doktor Perawat ajaran sesat fitnah saya asyik sebar ilmu leluhur (karuuhun) jin dan amalan sesat Gerakan New Age siapa pun buat tidak peduli. Asatizah dan Ulamak bercerita sibuk dipertikaikannya.
  4. Saya sudah banyak kali pesan, jangan kaji bab ruh. Usah kaji tentang leluhur atau minta dibuka hijab (pineal gland) Hendak dikaji juga. Tapi semakin jahil, korek rahsia bila minta personal life coaching rupanya semakin tidak faham. Akhirnya pertikai pelbagai. 
  5. Sudah tulis di atas tu maksud Reincarnation dan ruh masuk ke jasad tu satu perkara lain. Kelakarlah segelintir manusia ni. Ilmu tin kosong tapi asyik mempertikai ceramah dan penulisan  alim ulamak.
  6. Bila Asatizah bercerita, ramai ilmu tin kosong sibuk pertikai. Doktor Perawat Guru silat Seni Gayung Makrifat Gombak bawa ilmu sesat dalam kursus bab leluhur jin, ESQ 165, Guru ajar silat Harimau Silat Seni Gayung Malaysia di Ampang Jaya, 7 langkah di Perak, Guru ajar Seni Gayung Fatani di Putrajaya sesat lagi gila isim dan Motivator Penceramah bebas memesongkan aqidah semuanya pembawa ajaran sesat Gerakan New Age memesongkan aqidah ramai tidak pula nasihatkan. 
  7. Motivator, Coach, Pengacara, Konsultan, psikatris sanggup membela mereka yang sesat ni. Hingga ada pengerusi kumpulan menyatakan aqidah tidak penting dalam kumpulan kalangan mereka. Jahil murokkab sungguh. Adab masing-masing ke laut. 
  8. Asyik mengelirukan awam. 🙄

KES JENAYAH CYBERBULLY BODY SHAMING AQIDAH SAYA.
  1. Saya nama pena Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta dianiaya dan dizalimi gang ajaran sesat pengamal amalan kebatinan dan kerohanian ritual Gerakan New Age. 
  2. Kes saya ni sudah menjadi kes polis ya. Psikik scammer penunggang agama yang tidak beradab telah fitnah saya antaranya mereka manipulasi, putar-belitkan perbualan soal-jawab semasa saya dalam kekeliruan seolahnya saya mengaku perkara tidak masuk akal Muslim dengan cara yang amat biadap serupa orang yang sudah murtad akibat mereka terlalu taksubkan alam ghaib dan perkara akhir zaman teori konspirasi. Boleh baca DI SINI dan DI SINI.
  3. Kekeliruan berlaku akibat perbuatan Guru-guru silat yang sesat, saya termasuk ke alam separanormal dan terima perkhabaran dari alam sebelah sana. Saya dikhabarkan dan diceritakan oleh alam sebelah sana sehingga saya jadi keliru. Alhamdulillah saya tidak berhalusinasi dan tersesat seperti yang lainnya. 
  4. Merata saya bertanya hendakkan kepastian. Akhirnya jadi fitnah sebab saya telah bertanya pada orang-orang yang salah lagi kuat berhalusinasi. Saya mencari guru untuk tahu kenapa saya sakit slipped disc dan kenapa Almarhum Abah saya sakit, terjumpa guru-guru yang sesat buat perkara sihir, syirik dan khurafat. 
  5. Saya tidak sebar apa saya telah alami. Jika saya cerita apa saya sudah alami sendiri mesti orang anggap saya sesat. Sedangkan saya tidak buka cerita pun gang gila isim itu manipulasi perbualan soal-jawab mereka dengan saya. Jika saya buka cerita, lagi bertambahlah fitnah. 
  6. Sebab itu bila saya ditag saya banyak diam. Belajar tidak mengumpat. Bahaya buka cerita mencarik adat jika tiada fakta soheh berlandaskan Al-Quran dan hadith. Lebih baik usah keluarkan apa jua kenyataan berkaitan.
  7. Antara fitnah dilemparkan terhadap saya adalah berkaitan apa yang telah dibuka oleh TGSMZA ini. Alhamdulillah bermula 25/8/2021, saya sudah ada Tuan Guru. Apa sahaja saya rujuk beliau. Tidaklah saya keliru lagi. 
  8. Semoga mereka yang fitnah saya beroleh taufiq dan hidayah kembali. Kompromi tidak sama sekali. Aku dengan jalanku dan kamu sila ikut jalan kamu. 

NASIHAT SAYA,
  1. Usah bercakap bab agama, adab, motivasi atau menasihati jika tidak tahu kisah dari mulanya. Sendiri pun kurang adab dan tiada ilmunya. Akan barai aqidah akhirnya. Waspadalah selalu dengan kegelinciran iman dan aqidah kita Ahlus Sunnah WalJama'ah.
  2. Hormat. Kita ini kurang ilmu, lebih baik diam dari berkata-kata. Perkara mencarik adat. Tidak ramai yang faham dan bukan semua orang mengalaminya.
  3. Kita belajar hormat orang lebih alim daripada kita. Bila menegur hendaklah kita menjaga adab jika mahu orang hormatkan kita. 
 
Ruh, ruh urusan Allah, Syeikh Muhd Zainul Asri, kekeliruan, keliru, jaga aqidah, puteri nur cahaya, cikgu ieta, mangsa fitnah, mangsa aniaya
Beginilah tamsilannya tukang sebar fitnah, netizen macai cybertroopers yang ghibah (mengumpat) asatizah, alim ulamak. 

Saya mantan guru agama dan mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan sudah lama juga difitnah viral. Best oh. Seronok orang beri pahala. Alhamdulillah. Ada hikmah semua yang berlaku ini. Diharap sedikit pencerahan berkaitan Isu pindah ruh pada masyarakat awam ini membuka mata ramai supaya lebih beradab dan jaga aqidah kita supaya tidak terpesong apabila menulis berkongsi cerita walau di mana kita berada.



11 May 2022

Kemarahan meletus juga akhirnya

Kemarahan meletus juga akhirnya.

Memang
Nak marah tapi kena sabar
Nak marah tapi kena sabar.

Tapi dah marah dah pun. 🤭

Appointment buat semalam.
8;45 pagi saya sudah sampai.
Jam 11:03 am baru maklumkan tidak boleh buat servis aircond? 

13 January 2022

Atomy dan Gerakan Missionary Kristian

Atomy dan Gerakan Missionary Kristian.

Atomy dan Gerakan Missionary Kristian bukanlah perkara baru. Saya terjebak melalui Pengerusi Tamrin pada awal tahun 2020. Saya segera tinggalkan bisnes MLM Atomy Gerakan Missionary Kristian selepas menyedari ada penipuan telah berlaku. 

Presiden Tamrin Haji Ahmad Fadzli Yusoff (Ahmad Fadzli Al-Basuti) ugut saya diamkan penipuan online marketing dan penipuan AQIDAH Pengerusi Tamrin Tengku Asmadi Tengku Mohamed (DTA) telah buat. Report polis dan semua kronologi ada di dalam artikel ini AQIDAH bukan perkara mainan  (klik).

DTA, DTA pengkhianat agama Islam,  pengkhianat bangsa Melayu, Tengku Asmadi scammer, scammer online, scammer aqidah, pastor Malaysia, pastor Melayu
Gambar ini dikongsikan oleh salah seorang peserta seminar saya pada 12/1/2021 jam 4:22 pm. Sudah lama posting bertarikh 23 Disember 2017 ini dibuat. Jelaskan visi dan misi Atomy itu apa? 

10 January 2022

11 FAKTA BIPOLAR DISORDER MOOD

11 FAKTA BIPOLAR DISORDER MOOD

Artikel ini sambungan daripada SINI.

Siapa saya? Boleh baca di SINI. Panjang lagi siapa saya ni carilah di dalam blog saya ini. Bukan hebat mana pun. Ala kadar sahaja. Tapi gang psikik dan scammer penunggang agama gila isim keturunan, gila isim alam ghaib, gila isim akhir zaman teori konspirasi dan gila isim alam makrifat sesat Gerakan New Age amat antikan saya. Sudah buat perkara sesat (sihir, syirik dan khurafat). Memang saya sekolahkan bab adab dan aqidah dengan saya. Biasa dia tu mempermainkan Agama Islam? Tidak beradab sesama manusia. Iman, Islam dan Ehsan hilang terus. 


Bipolar disorder mood, fakta bipolar, fakta dan mitos bipolar, mental ilness, sakit jiwa, aneixty, guru silat sesat, amir shahmi gila isim, aniaya,
Nanti saya sambung berkaitan mitos bipolar pula. Ada beberapa sebab seseorang itu mengalami depresi seterusnya terjadilah Anixiety, depresi (tekanan), kemurungan, gila, sakit jiwa, mental illness, gila isim, halusinasi, bipolar disorder mood dan seangkatannya

Featured Post

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?