Cikgu ieta berblogging dari tahun 2009. Berkongsi apa sahaja pengalaman Cikgu ieta dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan Cikgu. Suka kongsi panduan dan kisah kehidupan, tips, panduan blog dan macam-macam lagi. Maklumlah Lifestyle Blogger. Bebas menulis apa sahaja. Instagram : https://www.instagram.com/CikguiEta Telegram Channel : https://www.t.me/CikguiEta

RESEPI SAMBAL DAGING SEMPOI ieta

As salam.

Tiba-tiba rasa nak kongsi resepi SAMBAL DAGING SEMPOI  yang saya masak selepas waktu berbuka tadi semalam. Sebenarnya saya ni masak untuk bersahur merangkap berbuka nanti. 

Yelahkan, saya ada kelas di UTM jam 8.30 pagi nanti. Jadi, masaklah siap-siap... Takut terlewat bangun atau terlewat balik, sekurang-kurangnya dah ada lauk bersahur dan berbuka nanti. Tak perlu la terkejar-kejar nak masak. Just panaskan sahaja. Masak, tidurkan baby baru buat assignment... Utamakan rumahtangga dulu...

Saya main campak-campak je. Hehe... Resepi ni untuk 3 orang dewasa makan tau. Memandangkan 3 orang anak lagi tak tahan pedas jadi, saya sudah siapkan kacang buncis masak lemak putih ber ikan bilis untuk mereka. Baby, baby minum susu dan nestum je... Eh, detaillah pula... So...ri...

BAHAN-BAHAN :
  1. Minyak masak 1 senduk kecil.
  2. 1/2 kilo Daging dipotong ikut sesuka hati.
  3. 2 biji Bawang besar. Sebiji dihiris dan sebiji lagi dibelah-belah. 
  4. 1 biji Tomato.
  5. 6 tangkai Cili Merah.
  6. 10 tangkai Cili Api (nak lagi pedas, sila la tambah lagi).
  7. 3 ulas bawang putih.
  8. Gula (hujung sudu je).
  9. Garam secukup rasa.

CARA MEMASAK :
  1. Masukkan sebiji bawang besar (belah-belah ya sebelum masuk dalam blender), tomato, cili merah, cili api dan bawang putih ke dalam pengisar dan kisarkan ia.
  2. Panaskan minyak dalam kuali.
  3. Minyak dah panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
  4. Setelah garing kesemua bahan kisar tu, masukkan gula dan garam.
  5. Masukkan daging dan kacau hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang sebiji yang telah dihiris tadi dan kacau hingga mesra alam warnanya ya.
Dalam kuali lagi. He...

Sekian, terima kasih... Sempoi....

SHARE

Cikgu ieta Blogger, Social Media Influencer, Coaching Online Smart Trading

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 orang yang sudi komen:

Post a Comment

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *