PENGENALAN RINGKAS

Blog Kisah Cikgu ieta adalah penjenamaan semula bagi Blog ieta. Blog ini memaparkan pelbagai pengalaman penulis dan pembaca yang menghantar e-mail atau berjumpa sendiri dengan penulis, panduan dan kisah hidup manusia biasa dan kalangan guru. Juga tips, tutorial blog dan pelbagai panduan. Sesekali hal-ehwal bisnis, resepi dan isu-isu semasa dipaparkan untuk bacaan dan rujukan pembaca. Terima kasih sudi berkunjung. Kunjungan dan komen anda amat dihargai :)

TUTORIAL 11 : LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER

As salam.

Tutorial ini saya buat setelah beberapa kali try and error meletakkan kod Nuffnang di  atas header dek kerana kod dalam Template yang telah ditukar kepada coding yang baru oleh Google. Merangkak-rangkak saya mencari tempatnya yang sesuai. Fikir punya fikir, entah kali ke berapa kali ini. Semalam cuba, menjadi pula. Jadi, saya dengan baik hatinya nak kongsikan di sini. hehe... baik kan kakak?

Cara ini juga boleh anda gunakan untuk memasang iklan-iklan yang lain. Yang dah lama berblog pasti dah expert kan? Jadi, ni kakak nak ajar adik-adik yang baru berblog. Sudi tak sudi, sudi-sudikan je lah ya? (Update 12.35 malam : Maafla, bukan nak tunjuk pandai. Cuma kakak teruja bila try n error tu menjadi dan ianya hasil dari pemikiran sendiri bukan ciplak dari mana-mana blogger.)

LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
1. Di dashboard, klik  Template
2. Klik Edit HTML

TUTORIAL LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
3. Klik arrow di sebelah kiri perkataan Jump to widget.
4. Klik Navbar1

TUTORIAL LETAK IKLAN NUFFNANG ATAS HEADER, NUFFNANG
5. Akan keluar perkataan ini 
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'>
tepekkan kod nuffnang atau iklan yang anda ingin letak di bawah perkataan </b:if> 

6. sebelum perkataan <div class='body-fauxcolumns'>

Akan jadi seperti di bawah ni


KLIK UNTUK TUMBESARAN GAMBAR

Akhir sekali, klik SAVE TEMPLATE dan View Blog. 

Jadi ke tak jadi ke... cekabor kat akak. Sekian. Wassalam

Update 2.12 pagi : dari blogger Ben Ashaari  : letak je iklan nuffnang tu bawah header .. Jangan sampai 'menjunjung' iklan ... Maruah blog kita kena jaga .. yg penting kita kena tau bila iklan nuff tu keluar dan entri perlu terbit pada waktu tu juga ..

Terima kasih blogger +Ben Ashaari sudi tegur kesilapan saya

SHARE

Cikgu ieta Blogger, Social Media Influencer, Coaching Online Smart Trading

Hai. Saya Cikgu ieta. Saya seorang Suri Rumah juga Blogger, Stokis produk Supplement B'Heavendan Supplier beberapa produk bisnes lain. Bisnes saya banyak. Kini saya lebih fokus kepada Supplement B'Heaven dan Personal Coaching Blogging Basic hingga Advance disamping train Dropship dan Agent² saya. Saya merupakan Affiliate Kelas Online Instagram Advance Ebook Saka 4.0 milik Sifu Ajim Aura. Saya mengajar Kelas Blog dan Teknik Penulisan secara Personal Coaching One to One dan Group Coaching secara Online. Saya Leader kepada beberapa Group Laman Sosial dan Admin beberapa Group Di Telegram dan WhatsApp. Ada 5 orang anak. Suami Pembantu Tadbir di Syarikat Semi Government. Saya Phrolapse Intervetebral Disc (Slipped Disc) bermula 17/4/2017. Kini Suri Rumah sepenuh masa. Bermula 14/9/2017, saya nekad meneruskan kerjaya sebagai Full Time Blogger (Social Media Influncer). Saya juga seorang Motivator Nasihat Niaga. Jemput join Channel Telegram : T.me/cikguieta T.me/mindaniaga

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image
 • Image
  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 orang yang sudi komen:

 1. iklan nuffnang sepertinya cocok diletakkan di atas bloh atau header......

  ReplyDelete

1) Komen anda ditapis. Hanya komen berkaitan entri dan bukan link iklan sahaja disiarkan. Harap maklum.

2) Ingin beriklan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com ya ^__^

Terima kasih sudi singgah dan komen... ^__^

AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali. HARAP MAKLUM

Tulis Cadangan atau pertanyaan Di SINI

Name

Email *

Message *